News HR

Odabir odgovarajuće folije – Za početak

Odabir odgovarajuće folije – Za početak, morat ćete odrediti koju veličinu i vrstu bakrene folije koristiti. List je dostupan u raznim širinama u rasponu od 5/32″ do 1/2″. Najčešća širina je 7/32″, ali širinu od 1/4″ možda će biti lakše omotati oko staklenih komada, budući da je centriranje stakla na 1/4″ listu manje kritično.

Također je dostupan u raznim debljinama od 1 do 1,5 milimetara. List od 1 mm je najtanji, što ga olakšava savijanje, ali ima i sklonost kidanju. Folija od 1,5 mm je najdeblja i radi upravo obrnuto. Teže se sklapa i rijetko se lomi. Odluka o debljini folije koju ćete koristiti je stvar preferencije. Za početnike se preporučuje folija od 1,5 mm.

Aluminijska folija dostupna je u raznim bojama: standardna bakrena folija, crna stražnja folija, srebrna stražnja folija i dvostrana srebrna folija. Ako koristite opalescentno staklo, boja vaše folije nije toliko važna jer se folija ne vidi kroz staklo. Međutim, ako koristite bilo koje staklo koje je prozirno, najbolje je koristiti lim koji dobro odgovara njegovoj patini. Za crnu patinu koristite lim s crnom podlogom, a za bakrenu patinu standardni bakreni lim. Ako ne namjeravate koristiti patinu i zadržati prirodnu srebrnu boju od zavara, odaberite srebrnu podlogu ili, za još veću pokrivenost, dvostranu srebrnu foliju.

Primjena bakrene folije: Bakrena folija je postupak kojim se tanki rub komada stakla omota kontinuiranom trakom bakrene folije. Budući da se lem neće lijepiti za staklo, laminiranjem svakog komada uspostavlja se površina na koju će lem prianjati.

Važno je da se folija glatko i ravnomjerno omota duž ruba svakog komada. Inače, zavar neće biti ravnomjerno postavljen i šavovi zavarivanja mogu izgledati nezgrapno. Pravilno foliranje utječe i na čvrstoću i na izgled gotovog dijela.

Kako biste održali poravnanje staklenih dijelova, uklanjajte i laminirajte samo jedan po jedan dio uzorka dizajna. Provjerite jesu li svi stakleni dijelovi potpuno čisti i suhi prije laminiranja. Možda ćete htjeti obrisati rubove stakla alkoholom za trljanje kako biste bili sigurni da su uklonjena ulja ili drugi ostaci. To omogućuje da ljepilo bakrene folije učinkovitije prianja na staklo.

Uzmite bakreni lim i držite ga između kažiprsta i srednjeg prsta. Papirna podloga lista treba biti okrenuta prema gore, a neljepljiva strana lista treba biti okrenuta prema dolje. Uklonite otprilike 1″-2″ papirne podloge iz folije. Držeći čašu drugom rukom, centrirajte i stavite foliju na rub čaše. Nemojte početi od kuta komada. Držite foliju ispod stakla i pogledajte preko stakla da provjerite poravnanje folije. Pazite da foliju bude centrirano na rubu stakla dok laminirate svaki komad. Nakon što je staklo centrirano na folijsku traku, uklonite foliju dok okrenite staklo od sebe. Kada dođete do početne točke, preklopite foliju ne više od oko 1/4″ i izrežite je običnim škarama.

Palcem i kažiprstom pritisnite foliju oko rubova stakla (krimp). Pazite da sa svake strane čaše omotate foliju jednake širine i da niti jedan dio ruba ne ostane bez folije. Ako je ploča neravnomjerno raspoređena između dvije strane stakla, imat ćete neravne linije zavarivanja i snaga ploče može biti ugrožena. Ako je to slučaj, morate ukloniti foliju i početi ispočetka.

Nakon što je svaki komad laminiran, pomoću fida zagladite lim uz staklo umjerenim pritiskom (poliranje). Pregledajte dijelove, pazeći da je folija ravna uz staklo. Nemojte grabljati naprijed-natrag po foliji kada je spaljujete jer se može pokidati. Također provjerite je li folija u potpunosti prianjala za staklo. Pregledajte foliju s obje strane staklenog komada. Ako pronađete male repove koji strše na mjestu gdje se početak i kraj preklapaju, odrežite ih nožem za graviranje.

Oprez: Ne ostavljajte dijelove u foliji dulje vrijeme bez lemljenja. List će oksidirati i neće prihvatiti zavarivanje.

SAVJET: Metoda bakrene folije zahtijeva dosta koordinacije ruke/oka. Dostupni su mnogi alati koji olakšavaju ovaj posao. Folije za ruke i klupe pomažu centrirati foliju; fidovi i crimperi pomažu prianjanju folije na staklo; izdaje ih